Brouwen in 10 stappen

Het Brouwproces Vandeoirsprong

Brouwen lijkt meer en meer de nationale Nederlandse volkssport te worden. De kleine, hele kleine en micro-brouwerijen schieten links en rechts uit de grond als krokussen in de lente. Dat juichen we toe. En we snappen het als geen ander. Het is nu eenmaal geweldig om bier te brouwen. De belangrijkste ingrediënten zijn nu eenmaal passie en plezier.

Als professioneel brouwer komt daarnaast nog wel het een en ander om de hoek kijken. Zaken als constante kwaliteit, hygiëne, afgewogen receptuur en nog veel meer. Maar de grote lijnen zijn overal hetzelfde. Van megabrouwer tot hobbyist aan huis. Vandeoirsprong zet dezelfde 10 stappen. Het echte meesterschap zit in de details. In liefde. In plezier en aandacht.

1. Mouten
Door het graan te weken in water wordt het ontkiemd. Vervolgens wordt het graag geëest ofwel gedroogd. Het totale proces noemen we mouten. Het voorlopig eindproduct heet mout.

2. Schroten
Dan wordt het mout gemalen. Het gemalen mout noemen we schroot.

3. Maischen
De schroot wordt met vers water (uit eigen bron) gemengd tot een beslag of wel maischen. Het beslag wordt verwarmd waardoor het zetmeel in natuurlijke suikers wordt omgezet.

4. Klaren
Het beslag wordt gefilterd en er ontstaat een heldere vloeistof: wort. Een suikerrijke, waterige oplossing met de smaak van mout. De basis van het bier.

5. Koken
Na het klaren komt het koken en dus de brouwketel. Het meest herkenbare deel van een brouwerij. Vroeger van koper, tegenwoordig van roestvrij staal. Tijdens het koken worden hop en/of kruiden toegevoegd.

6. Koelen
De wort koelt af naar de ideale temperatuur voor de gist om zijn wonderlijke werking te doen.

7. Vergisten
De gist voegen we dus toe op de juiste temperatuur. De suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur. Dit proces zorgt ook voor de verschillende smaakaroma’s. Dit duurt ongeveer een week.

8. Lageren
We pompen het bier over naar de lagertanks. De lagertijd is afhankelijk van het soort bier. Maar meestal rusten de bieren hierin enkele weken.

9. Afvullen
Het bier is klaar voor fles of fust. Klaar voor de liefhebber Vandeoirsprong.

10. Proost!

Al eeuwen wordt er bier gebrouwen in Oirschot. Met name het bier van voormalig brouwerij De Kroon. Die brouwerij is nu helemaal terug en heet Vandeoirsprong.

Ben je ouder
dan 18 jaar?
Ja Nee