Onze Brouwers

De Brouwers Vandeoirsprong

Frans Schamp

Geloof het of niet maar Frans begon al op zijn twaalfde bier te brouwen in de schuur achter zijn ouderlijk huis. Of hij zijn brouwsels ook zelf mocht proeven, is nog steeds een goed bewaard familiegeheim. Hoe dan ook, het verbaasde in ieder geval niemand dat Frans na zijn studie aan de HAS in Den Bosch de roerstok ter hand nam in de Maasland Brouwerij. Daar waren toen al uitstapjes naar de Gulpener Bierbrouwerij, Heineken en Grolsch aan vooraf gegaan. Zijn claim to fame was natuurlijk de befaamde Schele Os, die hij na de sluiting van de brouwerij, thuis bleef brouwen. Overdag verdiende hij zijn geld in de wereld van sappen en smoothies. “Ook leuk, maar ‘t is geen bier.”, zegt hij zelf over deze periode. Inmiddels brouwt Frans weer. En tot zijn genoegen. Sinds voorjaar 2017 vallen zijn passie en werk weer samen bij Vandeoirsprong. Hier krijgt en neemt hij alle ruimte om te brouwen volgens zijn levensmotto: Traditioneel brouwen met de kennis van nu!

Harrie Vermeer
Harrie Vermeer

Harrie Vermeer

“…een bier moet aanzetten om er een tweede van te drinken, dan heb je een goed bier!” Dat is het simpele, maar oh zo doeltreffende credo van onze brouwmeester Harrie Vermeer. En als iemand het kan weten dan is het Harrie, die wij op de top van een glanzende carrière voor onze brouwerij hebben weten te strikken. Een carrière die na (ook al) een opleiding levensmiddelentechnologie aan de HAS begint bij Heineken. In de toenmalige brouwerij van Amstel in Amsterdam.

In 1980 stapte Harrie over naar de Trappisten van Koningshoeven. Deze hadden net besloten de brouwerij voort te zetten en zochten iemand om de productie drastisch te moderniseren en de productlijn en recepten verder te ontwikkelen. Dat werd de inmiddels befaamde La Trappe-lijn: Enkel, Dubbel, Tripel en Quadrupel.

In 1999, op de valreep van een nieuwe eeuw, zette Harrie de stap naar een nieuwe omgeving bij de Texelse Brouwerij. Ook hier waren technologische vernieuwing en de ontwikkeling van recepturen zijn belangrijkste aandachtspunten. We noemen Texels Wit, Amber, Dubbel, Tripel en natuurlijk de bekende Skuumkoppe. Vanaf 2005 is Harry de drijvende kracht achter De Bekeerde Suster, een café annex brouwerij in Amsterdam. Sinds 2015 is Harrie de man bij Vandeoirsprong. Om lekkere speciaalbieren te brouwen die je eerst en vooral lekker “door moet willen drinken”.

Wij zeggen: Harrie, ga vooral je goddelijke gang. Voor Vandeoirsprong en voor alle bierliefhebbers. Wij presenteren met grote trots: Harrie Vermeer!

Gerard de Kroon

Er zijn niet veel mensen van wie het leven zo in het teken van bier en brouwen staat als het leven van Gerard de Kroon. Al 70 jaar zijn hop, mout, gist, water, koolzuur, alcohol, etiketten, flessen, fusten onlosmakelijk met de dagen en avonden van Gerard verbonden. Brouwen is dan ook geen werk maar een levensvervulling voor hem. En gelukkig lust hij wat hij brouwt. Want brouwen is Gerard altijd blijven doen. Ook na de verkoop van het merk De Kroon. Onder de naam Oirschots Bier zette hij zijn beste brouwersbeen voor. Op kleine schaal, maar niet minder smakelijk en karaktervast.

Ook nu is Gerard nog betrokken bij het vervolg op zijn levenswerk: de brouwerij vandeoirsprong. Daar zijn we keitrots op. Het betekent dat onze moderne brouwerij in de ogen van de oervader nog steeds dezelfde passie en liefde in het brouwen legt als hij gewend was. Zo geeft Gerard onder andere rondleidingen en als we heel eerlijk mogen zijn: leuker dan Gerard kan het niet worden. Nu niet. Nooit niet.

Naast rondleidingen is Gerard nog immer dag in en dag uit aanwezig en bemoeit zich gelukkig met van alles en nog wat. Gelukkig maar, hij is de Google van het bier. Daar zijn we wat blij mee.

Al eeuwen wordt er bier gebrouwen in Oirschot. Met name het bier van voormalig brouwerij De Kroon. Die brouwerij is nu helemaal terug en heet Vandeoirsprong.

Ben je ouder
dan 18 jaar?
Ja Nee